Sok cég az év végéhez közeledve vacsorával egybekötött karácsonyi ajándékozással lepte meg korábban dolgozóit, partnereit. A figyelmesség, az elköteleződés mellet csapatépítésnek is kiváló alkalomnak bizonyult a fesztelen hangulatban együtt elköltött minőségi idő. De milyen lehetősége marad rendezvény híján mégis idén a cégeknek a bérkifizetésnél kedvezőbb adózású dolgozóknak szánt  juttatásokra?

Rudy and Peter Skitterians képe a Pixabay -en.

Elmaradnak a karácsonyi rendezvények

A COVID-19 vírus okozta járványügyi helyzettel összefüggő szabályok miatt a karácsonyi rendezvények szervezésére gyakorlatilag nincs, vagy nagyon korlátozottan van lehetőség (pl. disznóvágás). Ebből következően idén alig jöhet szóba céges esemény, mint ingyen vacsora, melyet az adójogi szaknyelv egyes meghatározott juttatásnak nevez, és akként is adóztat a rendezvény költségének 118 százalékára mint adóalapra jutó 15% SZJA + 15,5 % SZOCHÓ vagy 12% KIVA mértékében.

Az egyidejűleg több magánszemély (ideértve az üzleti partnereket is) számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvénnyel, eseménnyel összefüggésben (ha a rendezvény, esemény a juttatás körülményeiből megítélhetően döntő részben vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul) a kifizető által viselt költség” [SZJA 70§ 6. b)]

SZJA törvény

Rendezvényeken adott ajándék – idén legtöbbeknél nem jön szóba

Ha a céges karácsonyi vacsorák elmaradnak, zárul annak a lehetősége is, hogy a cég kisebb tárgyi ajándékát az ünnepség keretei között adja át a dolgozóinak és vendégeinek, melyet idén 40 250 Ft / fős értékhatáron belül maradva a rendezvényhez hasonlóan egyes meghatározott juttatásként lehetne leadózni.

Susanne Jutzeler, suju-foto képe a Pixabay -en.

[…] a rendezvényen, eseményen a résztvevőknek adott ajándéktárgyra fordított kiadást is, feltéve, hogy az ajándéktárgy egyedi értéke személyenként nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát” [SZJA 70§ 6. b)]

Csekély értékű ajándék

Létezik azonban egy másik megoldás, hogy a cég a dolgozóinak, esetleg annak hozzátartozóinak mégis tudjon kedveskedni alacsonyabb adóteher mellett, mintha bérként adózó jutalomban vagy prémiumban részesítené őket.

Ha a cég nem karácsonyi rendezvény keretében adja át ajándékát dolgozóinak vagy azok  gyerekeinek, unokáinak, akkor a karácsonyi meglepetés átadása csekély értékű ajándéknak minősül.

 az évi egy alkalommal – az erre vonatkozó nyilvántartás vezetése mellett – csekély értékű ajándék révén juttatott adóköteles jövedelem”; [Szja tv. 70. § (6) bekezdés a) pont).

 

ViviConLetizia képe a Pixabay -en. 

A csekély értékű ajándék személyenként évi egy alkalommal, a minimálbér 10 százalékáig [16.100 Ft] adható, mely után a cégnek az ajándék szokásos piaci értékének 118-százaléka után 15 százalék SZJA és 15,5 százalék szocho vagy kisvállalati adó fizetési kötelezettsége keletkezik, szintén egyes meghatározott juttatás, akár a rendezvény. Adóteher: 5 794Ft Tao és Szja alatt adózó cégek  5 129Ft KIVA alatt adózó cégek.

A cégnek a csekély értékű ajándék juttatásáról nyilvántartást kell vezetnie.