A személyi jövedelemadó átalányadó- és kedvezményrendszerének kombinációja révén bizonyos esetekben kevesebb adót kell fizetnie, így több pénzt vihet haza az a villanyszerelő mester, aki 2021. január 01-jétől KATÁ-ról áttér SZJA adózásra

 

 

Michal Jarmoluk képe a Pixabay -en.

A KATA szerint adózó vállalkozásokat és a velük szerződő cégeket hidegzuhanyként érte az idén nyár végi bejelentés, mely szerint a KATÁ-ban már eredendően is megtalálható, 40 %-os büntetőadóként elhíresült közteher alkalmazásának 12 MFt-os érétkhatára jövőre leszűkül három-, esetenként nulla millió  Ft-ra, így búcsút lehet inteni a havi 50 000 Ft -os, “minden az egyben” tételes KATA széles körű, B2B alkalmazhatóságának.

A több tekintetben is kedvező KATA adózási mód szerint jelenleg több mint 350 ezer vállalkozás adózik, komoly piaci versenyelőnyhöz juttatva ezzel saját vállalkozását és megrendelői körét egyaránt.

Az építőipar  legendásan hírhedt sötétebb színárnyalatáról  -mind szó szoros- mind pedig  átvitt értelemben-, így a kékgalléros piaci szereplők -építő mesterek és megrendelőik – mindig is a hatósági ellenőrzések célkeresztjében voltak és lesznek. A  generálkivitelezőknek és a szakági cégeknek egyaránt fontos, hogy az alvállalkozói struktúrában szolgáltatást nyújtó kisebb nagyobb vállalkozások minél fehérebbek maradjanak, és minél kevesebb „holland levél” érkezzen be elektronikus postaládájukba. Kézenfekvő tehát, hogy közösen kell  alkalmazkodniuk  az adózási környezetben bekövetkezett jelen változásra, tényként  elfogadni és kezelni tudni azt, kompromisszumos megoldást találva a 2021. január elsejétől hatályba lépő, KATÁT szigorító szabályozásra.

A magyar adórendszerben a múlt század 90-es éveinek végétől kezdőden működik az egyéni vállalkozók körében az átalányadó rendszer, mely a különböző foglalkozásokhoz különböző mértékű átalánymértéket rendel, lehetővé téve, hogy az egyéni vállalkozók a megrendelőik felé kibocsátott számlaértéknek egy meghatározott százaléka után fizessenek adót. A KATÁ-hoz hasonló nagyságrendű éves árbevétel rendelkező mestereknek érdemes tehát az átalányadózásban gondolkodniuk.  A jelenleg 15 MFt-os éves bevételi értékhatárú átalányadózási technika további, adminisztratív jellegű hasonlósága a KATÁ-hoz, hogy szintén elegendő a vállalkozónak bevételeikről nyilvántartást vezetni, bár itt a költségekről és kiadásokról kapott számlákat kötelezően meg kell őrizni elévülési idő végéig, kb 6 éven át. Nem szabad megfeledkezni azonban egy imponáló előnyről az átalányadó kapcsán – mely szemmel is jól látható  forintokat jelenthet sok mester számára –, jelesül  a személyi jövedelemadó kedvezményrendszeréről, melyet a KATA adó hatálya alatti egyéni vállalkozók éveken át nem élvezhettek, és mely a  következőeket foglalja magában:

  1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK),
  2. első házasok kedvezménye (EHK),
  3. családi kedvezmény (CSK) és családi járulékkedvezmény (CSJK),
  4. személyi kedvezmény (SZK),

nem beszélve a személyi biztosítások egyes köréhez kapcsolódó, olykor éves több százezer forintot is elérő adójóváírásokról.

Az átalányadóra vonatkozó százalékszabályokon belül igen előkelő helyet foglalnak el az építőipari szakmák: a velük összefüggésben alkalmazható átalánykulcsok mértéke igen alacsony, aminek köszönhetően a mesterek  által  kibocsátott számlák értékének mindösszesen 20%-át kell leadózni. Egyik feltétel azonban, hogy az építőmester kizárólag olyan munka végzésére váltsa ki az ipart – és semmi másra-, melyet az SZJA  törvény e szempontból kedvezményezett szakmának tekint, egyéb esetben a kiszámlázás akár 60%-a után is beállhat az adófizetési kötelezettség.

A kedvezményezett 43 -as TESZOR szám alatti szakmák felsorolása az E-tus oldalán érhető el.

Yair Ventura Filho képe a Pixabay -en.

A kedvezményezett szakmák közé tartoznak az árokásásástól kezdődően a burkolók, kőművesek, ácsok, bádogosok, festők, gépészek és villanyszerelők mestersége is, hogy csak néhányat említsek az építőipari szakmák szerteágazó köréből. Ide sorolhatóak a felvonószerelők és az erősáramú berendezésgyártók is.

 Az átalányadózás további előnyt  jelent a KATA hatálya alatt adózók által fizetendő fix éves 50 000 Ft iparűzési adójához képest, mivel az elvégzett munka  kiszámlázott  értékének 20%-os adóalapjának 120%-a után kell megfizetni az iparűzési adót.

Számítások szerint az átalányadó- és kedvezményrendszerének köszönhetően például egy három gyermeket nevelő családapa villanyszerelő mester jobban jár a KATÁRÓL SZJA-ra történő áttéréssel 2021. január elsejét követően, de egy két gyermeket nevelő kőműves mester sem jár rosszabbul.

A konkrét esteket érdemes egyenként megvizsgálva, számításokat elvégezve értékelni, melyhez szakmai segítségért forduljon irodámhoz.