Hétfőn (május 04.)  vidéken elevenedik az élet: az iskolapadokat érettségiző diákok, az üzleteket vásárlók, a tavaszi napsütésben fürdő teraszokat vendégek töltik meg, nyitnak a strandok és sportolhatunk, kivéve–Budapest főváros és Pest megye területét. A március 27-i  kormányrendelet  kijárási korlátozása megszűnik, de Budapest főváros és Pest megye területén   fennmarad még.

A Kormány 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete a védelmi intézkedésekről  szól

Továbbra is  kerülni kell az idegenekkel való a 1,5 méternél szűkebb érintkezést. Kötelezővé válik  az üzletekben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön történő utazás során a  szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő) viselése. Parkokban, közterületen tartózkodni  újra megengedett lesz.

Hatályban marad  idős nagyszüleink [65+] védelme, az üzletekben […] a részükre fenntartott 9-12 közötti idősávban csak Ők és az eladók tartózkodhatnak. A piacok nyitva tartását az önkormányzatok fogják szabályozni.

Az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre látogatásáról szóló korlátozás enyhül

 

*Rudy and Peter Skitterians képe a Pixabay -en

Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.  Ki lehet ülni és fogyasztani lehet étterem, a  kávézó, a  cukrászda, a  büfé, a  presszó  kerthelyiségében vagy teraszán – szigorúan 1,5 métert tartva -, de a  vendéglátó üzleten belül – az  ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni továbbra is tilos. Az  elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása megengedett. Nyitnak a  strandok, valamint a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeum és állatkertek is.  És végre nem csak fodrászhoz mehetünk:  bármely szolgáltatást szabadon igénybe vehetünk, az üzletek nyitva tarthat és látogatható.

 A  rendezvények megtartására vonatkozó korlátozások kissé enyhülnek: vallási közösség szertartása, továbbá a  polgári házasságkötés (!!) és temetés tartható, ahol szintén  biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

 

*StockSnap képe a Pixabay -en

A sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható, és a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

*happyveganfit képe a Pixabay -en.